Novac za više projekata
44

Vlada Federacije BiH izdvaja 118 miliona KM za izgradnju autocesta

FENA
Danas održana 257. sjednica Vlade FBiH
Danas održana 257. sjednica Vlade FBiH
Vlada Federacije BiH usvojila je na sjednici dvije odluke o programima utroška dijela sredstava kapitalnih transfera za kapitalne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH.

Utvrđeno ovogodišnjim budžetom FBiH, za ovu svrhu izdvojit će se ukupno 118,2 miliona KM.

Od toga je 35 miliona KM namijenjeno za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje, uključujući i prolaz kroz poslovnu zonu Vitez, zatim 4,7 miliona KM za izgradnju mostarske južne obilaznice te 30 miliona KM za izgradnju brze ceste Prača - Goražde (lot1 i lot2 tunel Hranjen - faza 1. u dužini od 5.500 metara).

Iznos od 6,5 miliona KM namijenjen je za projekt izgradnje i rješavanja spoja magistralnih cesta M17 i M17.4 te sanaciju i rekonstrukciju magistralnih cesta u gradu Mostaru.

Za poddionicu Šićki Brod - Đurđevik, na trasi ceste Tuzla - Sarajevo, osigurano je 20 miliona.

Za izgradnju gradskog autoputa u Sarajevu (dionica Stup - Buća Potok - Pofalići - Velešići - Bentbaša) planirano je šest miliona KM te jedan milion za sanaciju i rekonstrukciju ceste M-15 (dionica entitetska linija - Sanski Most 1 - Kamičak).

Drugom današnjom odlukom Vlada FBiH je na ime kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima za izgradnju autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH osigurala 15 miliona KM za izgradnju i rekonstrukciju 1. transverzale, čiji je implementator Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.