Saznajte detalje
25

Internacionalizacija u praksi: Pobliže se upoznajte sa Odsjekom za elektrotehniku na IBU-u

Internacionalni Burch univerzitet (IBU)
Internacionalni Burch univerzitet (IBU)
U prethodnom semestru, Odsjek za elektrotehniku na Internacionalnom Burch univerzitetu (IBU) u potpunosti je opravdao svoj internacionalni ugled.

Implementirajući politike internacionalizacije i jačanja međunarodne saradnje, s ciljem utvrđivanja pozicije u evropskom akademskom prostoru, Odsjek je aktivan učesnik u projektima i programima koji se finansiraju iz različitih EU fondova.

Internacionalna saradnja

Ovaj značajan poduhvat uključuje učešće u više od 10 projekata, intenzivnu saradnju sa institucijama i firmama iz EU, te akademsku mobilnost studenata i profesora. Studenti i profesori su uključeni u programe mobilnosti na prvom i drugom ciklusu studija.

Internacionalni Burch univerzitet (IBU)
Internacionalni Burch univerzitet (IBU)

Taj aranžman studentima omogućava da provode jedan semestar na drugim univerzitetima u EU, dok profesori održavaju gostujuća predavanja na prestižnim institucijama poput: TU Riga u Latviji, FESB Split, Univerziteta u Leonu u Španiji, Mälardalen univerziteta u Švedskoj, Univerziteta Alba Iulia 1918 u Rumuniji, Tehničkog univerziteta u Ostravi u Češkoj, Tehničkog univerziteta u Beču, Tehničkog univerziteta u Dublinu, Politehničkog instituta u Viseu u Portugalu, Nacionalnog i kapodistrijskog univerziteta u Atini, te Katoličkog univerziteta u Lilleu u Francuskoj.

Gostujući profesori iz EU

Prethodni semestar obilježen je brojnim gostujućim predavanjima profesora sa univerziteta iz EU, uključujući Tehnički univerzitet u Dublinu, Slovački tehnički univerzitet u Bratislavi, OST - Ostschweizer Fachhochschule u Švajcarskoj, te predstavnike DIZART kompanije iz Bosne i Hercegovine. Sva predavanja su u skladu sa najnovijim tehnološkim dostignućima, posebno ističući programiranje mikrokontrolera, obnovljive izvore energije i robotiku.

Internacionalni Burch univerzitet (IBU)
Internacionalni Burch univerzitet (IBU)

PDES konferencija i praksa

V.prof.dr. Dejan Jokić, šef Odsjeka za Elektrotehniku na IBU pozvao je studente i istraživače da izvrše prijavu na naučnu konferenciju:

"Odsjek za elektrotehniku je suorganizator konferencije 'Programmable Devices and Embedded Systems 2024' koju organizuje Tehnički univerzitet u Brnu. Ovom prilikom, pozivam studente i istraživače da nam se pridruže u istraživanjima i pripremi naučnih radova za ovu indeksiranu konferenciju", istakao je.

Dejan Jokić, šef Odsjeka za Elektrotehniku na IBU
Dejan Jokić, šef Odsjeka za Elektrotehniku na IBU

Prijava na konferenciju može se izvršiti putem sljedećeg linka.

Prof. Jokić je dodao da IBU studenti imaju priliku da steknu praksu u prestižnim kompanijama poput STIHL u Njemačkoj, DB Engineering and Consulting u Leipzigu, ZF Group Friedrichshafen te IHP institutu za mikroelektroniku zahvaljujući fondaciji Zoran Đinđić, kao i drugim partnerskim fondacijama.

Obuka budućih inženjera

U narednom periodu, Odsjek nastavlja sa praksom stvaranja uslova za IBU studente da steknu međunarodno iskustvo, poboljšaju ishode učenja i razviju nove vještine koje će im omogućiti da se potpuno integrišu na tržište rada.

Internacionalni Burch univerzitet (IBU)
Internacionalni Burch univerzitet (IBU)

Odsjek za elektrotehniku potiče kritičko razmišljanje kod IBU diplomaca kako bi prepoznali potrebe društva, stvorili inovativna i održiva inženjerska rješenja, prihvatili međunarodnu perspektivu, jasno vidljivu kroz učešće u evropskim projektima, i stvorili vrijednost kroz poduzetničke napore.

Upis

Za upis na Odsjek za Elektrotehniku Internacionalnog Burch univerziteta, posjetite sljedeći link.