Pritisak na sve
60

Saudijska Arabija upozorila na ekonomske posljedice rata u Pojasu Gaze

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Saudijska Arabija pozvala je u nedjelju na regionalnu "stabilnost", upozorivši na geopolitičke rizike i učinke tekućeg izraelskog rata protiv Gaze na globalno ekonomsko raspoloženje na početku summita na kojem je sudjelovao niz posrednika u Gazi.

Američki državni sekretar Antony Blinken, palestinski lideri i visoki dužnosnici iz drugih zemalja, koji pokušavaju posredovati u primirju između Izraela i Hamasa, nalaze se na popisu gostiju za summit u Rijadu, glavnom gradu najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte.

Rat u Gazi zajedno sa sukobima u Ukrajini i drugdje izvršio je "veliki pritisak" na ekonomsko "raspoloženje", rekao je saudijski ministar finansija Mohammed Al Jadaan na jednoj od prvih panel rasprava dvodnevnog posebnog Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

"Mislim da hladnokrvne zemlje, vođe i ljudi moraju prevladati, a vi morate biti sigurni da stvarno deeskalirate. Regija treba stabilnost", rekao je Al Jadaan.

"Svijet danas hoda po žici, pokušavajući uravnotežiti sigurnost i prosperitet. Susrećemo se u trenutku kada će jedna pogrešna procjena ili jedna pogrešna procjena ili jedna pogrešna komunikacija dodatno pogoršati naše izazove", rekao je saudijski ministar planiranja Faisal Al Ibrahim na konferenciji u subotu najavljujući summit.

Predsjednik WEF-a Borge Brende rekao je da postoji "neki novi zamah u razgovorima oko talaca, kao i za ... mogući izlaz iz slijepe ulice s kojom smo suočeni u Gazi".

Međutim, neće biti sudjelovanja Izraela na summitu, a Brende je primijetio da se službeno posredovanje koje uključuje Katar i Egipat odvija negdje drugdje.

Kraljevstvo također ostaje u pregovorima o značajnom sporazumu prema kojem bi po prvi put priznalo Izrael uz jačanje svog sigurnosnog partnerstva sa Sjedinjenim Državama.

Prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS), de facto vladar Saudijske Arabije, optimistično je govorio o sporazumu u intervjuu za Fox News u septembru, ali analitičari kažu da je rat otežao posao.

U međuvremenu Zaljevsko kraljevstvo, dom najsvetijih islamskih svetilišta, pokušava se otvoriti svijetu, mameći poslovne vođe i nereligiozne turiste.