Borba protiv kriminala
102

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu održana konferencija o forenzičnom računovodstvu

B. R.
Konferencija o forenzičnom računovodstvu (Foto: EFSA)
Konferencija o forenzičnom računovodstvu (Foto: EFSA)
U Centru za forenzično računovodstvo Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (EFSA) je 19. decembra održana druga konferencija iz oblasti forenzičnog računovodstva.

Konferencija je održana pod nazivom "Forenzično računovodstvo u Bosni i Hercegovini - jučer, danas, sutra", saopćili su iz EFSA-e. Konferenciju su otvorili dekanesa EFSA-e Jasmina Selimović i šef Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država Matan Meyer.

Kao cilj konferencije istakli su okupiti stručnjake (istraživače i praktičare) iz Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji projekta "Izgradnja kapaciteta forenzičnog računovodstva u Bosni i Hercegovini" i predstaviti rezultate ovog projekta, diskutovati o ulozi forenzičnih računovođa, kao i predstaviti odabrane naučno-istraživačke radove polaznika master studija Forenzično računovodstvo.

"Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je počeo 2018. i završava posljednjim danom u 2023. godini. Svjedoci smo visoke stope korupcije i kriminala u našoj zemlji, a ovo je upravo jedan od načina kojim želimo dati naš doprinos u borbi protiv ovih negativnih pojava u društvu", napomenula je Selimović.

Prema njenim riječima, djelovanje akademske zajednice je neizostavno i prijeko potrebno kako bi se vršile adekvatne edukacije i certificirali profesionalci struke koja će sutra biti preventivni faktor u nastajanju krivičnih radnji i istragama.

Ukazala je da je u Federaciji Bosne i Hercegovine u procesu uspostavljanje profesije iz oblasti forenzičnog računovodstva i da će se taj proces u narednom periodu dovesti do kraja.

"Ovim putem zahvaljujem Ambasadi SAD-a u Bosni i Herceogvini na pomoći u realizaciji Projekta i nadam se da završetkom ove godine ne završavaju i naše zajedničke aktivnosti na podizanju svijesti o važnosti borbe protiv kriminala i korupcije", zaključila je dekanesa EFSA-e.

Kako su saopćili, u prvom dijelu konferencije predstavljeni su rezultati projekta, a zatim su održana dva panela na kojima se razgovaralo o ulozi forenzičnih računovođa u Bosni i Hercegovini sa aspekata različitih institucija te su prezentovani istraživački radovi polaznika master studija Ekonomskog fakulteta Forenzično računovodstvo.

Konferenciji je prisustvovao, kako su naglasili, veliki broj domaćih stručnjaka iz oblasti računovodstva i revizije te institucija obrazovanja.

O radu forenzičnih računovođa

Panelisti prvog panela bili su direktor Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić, zamjenik Generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine Nedžad Hajtić, generalni revizor Ureda za reviziju institucija FBiH Dževad Nekić, rukovoditeljica Jednice za internu reviziju Ministarstva finansija Kantona Sarajevo Edna Bojić, i pomoćnik u Sektoru za finansijsko-računovodstvene poslove Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Nihad Šeta.

Moderatorica je bila prof.dr. Ševala Isaković-Kaplan koja je koordinatorica na projektu "Izgradnja kapaciteta forenzičnog računovodstva u Bosni i Hercegovini". S panelistima je razgovarala o ulozi forenzičnih računovođa - izazovima u otkrivanju i dokazivanju slučajeva privrednog kriminala, fokusirajući se na slučajeve korupcije i lažnog finansijskog izvještavanja.

Na konferenciji je navedeno da iako krivična djela iz oblasti općeg kriminala privlače više medijske pažnje, privredni kriminal implicira značajne direktne i indirektne štete po društvo.

Podsjetilo se na to da su posebno prevare u finansijskim izvještajima privrednih društava karakterišu veliki gubici po pojedince, privredna društva i institucije upućene na poslovanje "spornog" preduzeća. Također je napomenuto i na to da prevare i kriminalne radnje nema imunih, ni građana, ni preduzeća, ni država.

Opći zaključak panelista je da su transparentnost izvještavanja, koordinacija između odgovornih institucija i osoba za borbu protiv kriminala, kao i uvođenje novog profesionalnog zvanja forenzičnog računovođe preduslovi učinkovitije borbe protiv prevara u Bosni i Hercegovini.

Navedeno je da se od forenzičnih računovođa u Bosni i Hercegovini očekuje doprinos na poslovima detekcije prevara u društvima, uz istovremeno sprečavanje budućih prevarnih radnji u društvima, a sve u skladu sa općepoznatim stavom da je najbolja borba protiv prevara ona koja sprečava njihovih pojavu.

"Nadamo se da će generacije budućih magistara forenzičnog računovodstva biti kvalificiran kadar osposobljen za borbu protiv prevara i adekvatna podrška tužiocima i sudijama u procesuiranju slučajeva privrednog kriminala, doprinoseći povećanju povjerenja građana u pravosudni sistem Bosne i Hercegovine", poručeno je s konferencije.

Predstavljeni rezultati istraživanja

Učesnici drugog panela bili su polaznici prve i druge generacije master studija Forenzično računovodstvo.

Učesnici ovog panela bili su stručni savjetnik istražitelj Kantonalnog tužilaštva ZDK Adis Babić, direktorica direkcije interne revizije Intesa Sanpaolo Banke Muamera Zuko, voditelj računovodstva i finansija kompanija Lactalis Gračanica Adnan Kršo i Inmer Gradačac Elvir Ćatović, federalni porezni istražni inspektor Senad Hasanspahić i zamjenica šefa Odjela za upravljanje ljudskim resursima i administraciju pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) Senada Suljagić.

Moderatorica panela bila je prof.dr. Benina Veledar koja je koordinatorica navedenog projekta. Predstavljeni su rezultati naučnog istraživanja koji su ukazali na potencijalne koristi od angažmana forenzičnih računovođa u najvažnijim sferama društva (pravosuđu, finansijskim institucijama, privrednim društvima itd).

Panel je završen diskusijom s publikom, uz zaključak da je otvoreno mnoštvo tema koje bismo mogli pretočiti u okrugli sto u skorijem periodu.

"Naš cilj je da prenesemo najbolje prakse i stvorimo bazu profesionalaca koji će adekvatno i pravovremeno obavljati svoj posao, od identifikovanja do dokazivanja krivičnih radnji. Tokom proteklih pet godina, projektom je realizovano nekoliko značajnih aktivnosti - uspostavljen je regionalni Centar za forenzično računovodstvo Ekonomskog fakulteta, razvijen je i realiziran je master program Forenzično računovodstvo kojeg je pohađalo 60 studenata u dvije generacije, prevedena je literatura odobrena od međunarodnih autoriteta", naglasila je menadžerica projekta prof.dr. Meliha Bašić.

Posebnu zahvalnost je iskazala Savezu računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH za svesrdnu pomoć pri pripremi materijala koji će biti osnova za uvođenje profesionalnih certifikata iz oblasti forenzičnog računovodstva u Bosni i Hercegovini.

Konferencija "Forenzično računovodstvo - jučer, danas, sutra" je organizovana u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta forenzičnog računovodstva u Bosni i Hercegovini" kojeg EFSA realizuje uz podršku Državnog odjela Sjedinjenih Američkih Država - Biroa za međunarodnu zaštitu od narkotika i provođenje zakona (INL), pri Ambasadi SAD-a u Bosni i Hercegovini, saopćili su iz EFSA-e.