Mala korist društva
7

Britanski parlamentarci predlažu da ulaganje u kriptovalute bude regulisano poput kockanja

S. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ulaganja u kriptovalute u Britaniji trebale bi biti regulisano poput industrije kockanja, rekli su britanski zakonodavci u srijedu.

Smjernice, koje je uputio moćni međustranački Odbor za trezor u parlamentu, uslijedile su dan nakon što su se ministri EU dogovorili o strožim poreznim pravilima za kripto transakcije.

Globalne vlasti su sve zabrinutije zbog nedostatka nadzora nad sektorom, čije su najpopularnije jedinice bitcoin i ethereum.

"Nepodržana kriptoaktiva nema suštinsku vrijednost, a njihova volatilnost cijena izlaže potrošače potencijalu za značajne dobitke ili gubitke, dok ne služe korisnoj društvenoj svrsi", navodi se u izvještaju Komiteta za trezor.

"Ove karakteristike više liče na kockanje nego na finansijsku uslugu, što je utisak pojačan dokazima o ponašanju potrošača koje smo dobili", dodaje se.

Zbog toga oni preporučuju da vlada reguliše trgovinu na malo i investicionu aktivnost u kriptoaktivu bez potpore kao kockanje, a ne kao finansijsku uslugu.

Komitet za trezor izrazio je u srijedu oprez zbog rizika koje predstavljaju "loše vođena preduzeća" u sektoru, kao i sve veće upotrebe kriptovaluta od strane prevaranta i drugih kriminalaca.

Britanska konzervativna vlada, na čelu s premijerom Rishijem Sunakom, nastoji uspostaviti regulatorni okvir za kriptovalute kako bi izbjegla zaostajanje za EU i Sjedinjenim Državama.

"Nije uloga vlade da promoviše određene tehnološke inovacije radi njih samih", dodaje se u izvještaju odbora u srijedu.

Ipak, odbor ističe da bi se kriptovalute potencijalno mogle koristiti "za poboljšanje efikasnosti i smanjenje troškova plaćanja".