Tržište kriptovaluta
22

Bitcoin nakon najave Mastercarda juri prema rekordnih 50.000 dolara

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kriptovaluta bitcoin jučer je dosegla novi najviši nivo u historiji, čemu su prethodile pozitivne najave velikih svjetskih kompanija o ulasku na ovo novo tržište.

Najpopularnija kriptovaluta prešla je granicu od 48.000 američkih dolara zahvaljujući izdavatelju kreditnih kartica Mastercard, jer je kompanija najavila da će uskoro vlasnicima kartica na svojoj mreži omogućiti obavljanje određenih transakcija u kriptovalutama.

Na tržištu kriptovaluta Bitstamp bitcoin se popeo na 48.481 dolar, malo premašujući prethodni maksimum, također dosegnut ove sedmice.

"Bez obzira na vaše mišljenje o kriptovalutama, ako ste strastveni fanatik ili krajnji skeptik - činjenica je da ta digitalna imovina postaje sve važniji dio svijeta plaćanja", napisao je Raj Dhamodharan na službenom blogu Mastercarda u srijedu.

Jučerašnje informacije nadovezale su se na nedavnu informaciju Tesle o kupovini milijardu i po dolara vrijednih bitcoina.

Sve je to voda na mlin za investitore u kriptovalute. Bitcoin se tako stabilno približava magičnoj granici od 50.000 dolara s manjim usponima i padovima, a trenutno se kreće oko 47.000 USD.

Ostale kriptovalute također lete prema gore; druga najvažnija kripto valuta ethereum, naprimjer, prvi je put probila granicu od 1.800 dolara