Finansije
82

Atoyan: Ekonomija BiH se oporavlja, a finansijska stabilnost je očuvana

FENA
"Nalazimo se na pola puta implementacije stand-by aranžmana što opravdava da sagledamo šta je sve učinjeno i šta nam još predstoji uraditi. Vlasti u BiH nastavljaju da ostvaruju dobre rezultate u okviru aranžmana s MMF-om", izjavio je za Fenu rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan uoči dolaska Misije MMF-a u BiH.

Na pitanje Fene kako MMF ocjenjuje aktuelnu ekonomsko-finansijsku situaciju u BiH, Atoyan kaže da podaci ukazuju da se skroman oporavak ekonomske aktivnosti održava, podržan izvozno orijentiranim sektorima, kao što su prerađivačka industrija i proizvodnja energije, kao i brojnim investicijskim projektima u cestovnu infrastrukturu i rudarstvo.

"Inflacija se zadržala na niskim nivoima i očekuje se da tako i ostane. Finansijska stabilnost je očuvana, fiskalna politika je na predviđenom putu i dešava se kontinuiran pomak u implementaciji strukturalnih reformi. Ovo su mjerljivi rezultati, naročito u kontekstu složenog vanjskog i unutrašnjeg okruženja, i odgovarajuće zasluge bi trebalo dati bh. vlastima", rekao je Atoyan.

Istovremeno stopa nezaposlenosti je i dalje na nedopustivo visokom nivou od 27,5 procenata i učešće radne snage - kao dijela radnosposobnog stanovništa u ekonomiji koje je ili zaposleno ili traži posao je veoma niska, upozorava MMF.

Na pitanje Fene koji su po ocjeni MMF-a, prioriteti koje treba do kraja stand-by aranžmana BiH da realizira, Atoyan navodi nekoliko aktuelnih pitanja.

"Ubrzanje provođenja reformi bit će od presudnog značaja ukoliko BiH želi ostvariti visoke stope ekonomskog rasta i potrebno je smanjiti visoke stope nezaposlenosti. Ovo nije jednostavan zadatak, međutim, naročito zbog trenutno slabe pozicije javnih finansija i još rastućeg javnog duga ne postoji manevarski prostor za fiskalni stimulus putem povećavanja vladine potrošnje. Uzimajući u obzir sve navedeno, jedini dugotrajan način da se ojača kreiranje novih radnih mjesta jeste podržati razvoj snažnog i konkurentnog privatnog sektora putem poboljšanja funkcioniranja tržišta rada i poboljašnja poslovnog okruženja. Smatram da ove reforme trebaju biti prioritet do kraja stand-by aranžmana, zajedno s nastavkom napora na putu održavanja fiskalne konsolidacije (kako bi se održala srednjoročna fiskalna održivost) i naporima da se ojača regulativa finansijskog sektora kao i supervizija (kako bi se adresirao problem visokih nivoa nekvalitetnih kredita u bankarskom sistemu)", rekao je u razgovoru za Fenu rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan uz poruku da je MMF spreman raditi s bh. vlastima, civilnim društvom i međunarodnim partnerima na ostvarivanju ovih ciljeva.  

U okviru četvrtog pregleda po stand-by aranžmanu, Misija MMF-a će posjetiti Sarajevo i Banju Luku od 4. do 19. septembra i približno 42,3 miliona SDR-ova (oko 48,1 miliona eura) bit će dostupno zaključenjem četvrtog pregleda.