Teška situacija
13

Disney ostaje bez 32.000 radnika, tematski parkovi zjape prazni

Dž. L.
Disneyland u Californiji (Foto: EPA-EFE)
Disneyland u Californiji (Foto: EPA-EFE)
Disney je izvijestio kako je primoran otpustiti blizu 32.000 radnika dok tematski parkovi ove kompanije zjape prazni širom svijeta usljed teških posljedica pandemije koronavirusa.

U prijavi Američkoj komisiji za vrijednosne papire (SEC) Disney je otkrio da će hiljade njegovih radnika prestati raditi u prvoj polovini fiskalne 2021. godine. Većina radnika koja ostaje bez posla su uposlenici Disneyjevih tematskih parkova.

Disney je u septembru najavio da ostaje bez 28.000 radnika, ali kako pandemija ne jenjava, ova brojka se povećala, piše CNBC.

Nekad do početka oktobra ove godine Disney je zapošljavao oko 203.000 ljudi, a njegovu globalnu radnu snagu činilo je oko 80 posto stalno zaposlenih te njih 20 posto koji su radili u skraćenom radnom vremenu. Više od 100.000 tih radnika bilo je zaposleno u tematskim parkovima.

Ranije ovog mjeseca Disney je izvijestio da je izgubio oko 2,4 milijarde dolara operativnog prihoda tokom svog četvrtog fiskalnog kvartala ove godine. Prihodi kompanije u ovom segmentu opali su za 61 posto.