Razvija oko 1.500 KS
34

Ukradena, otpisana i ponovo rođena: Ovo je najbrža Honda Integra na svijetu

D. B.
Nekada najbrži automobil s pogonom na sva četiri točka, a sada s pogonom na sva četiri, Gringotegra Mylesa Kerra razvija 1.500 KS i prelazi 402 metra za 7,7 sekundi. Međutim, priča ove Honde Integre je mnogo zanimljivija od toga.

Automobil je predstavljen u epizodi emisije "American Tuned" u kojoj Rob Dahm ulazi u svijet utrka. Integra GSR proizvedena 1994. godine je svoj život započela kao sasvim običan fabrički model, ali je u godinama koje su dolazile doživjela ogromne promjene.

Kerr je automobil s "netaknutim" 1,8-litarskim VTEC motorom kupio 2006. godine, a naredne godine mu je ukraden. Policija je dva dana kasnije pronašla Integru, no osiguranje ju je zbog prevelike štete upravljačkog stuba otpisalo. Inače, u to vrijeme je ovaj model bio jedan od najviše kradenih u SAD-u.

Ipak, Kerr ju je otkupio, opremio turbopunjačem i upustio se u tuniranje. Sada se motor vrti na "relativno skromnih" 11.000 obr/min, no pojam "skromnost" u svijetu Hondinih automobila predstavlja nešto sasvim drugo.

Motor razvija oko 1.500 KS, a Integra stazu dužine 402 metra prelazi za 7,715 sekundi i dostiže izlaznu brzinu od 314 km/h. Za 805 metara ubrza do 348 km/h.

Pored ogromne snage i impresivne brzine Integre, ovo je ujedno i priča o nesalomivom duhu i otpornosti Hondinog modela, koji je prošao mnogo toga, od krađe do surovih trkačkih realnosti. Osim za utrke, legalna je i za cestovnu vožnju.

Vezani članci