Suptilnost je prošlost
18

Rolls-Royce Spectre na tretmanu u Mansoryju

D. B.
Za one kojima nikad nije dosta ekstremnih modifikacija automobila, Mansory ima nešto novo.

Mansory je predstavio tuning paket namijenjen prvom električnom automobilu kompanije Rolls-Royce, a to je Spectre. Suptilni dizajn ultra luksuznog coupea je nestao zahvaljujući brojnim karbonskim dodacima za eksterijer, dok je unutrašnjost presvučena narandžastom kožom.

Rolls-Royce Spectre je debitovao u oktobru 2022. godine, no tuneri su oklijevali da se pozabave ovim modelom. Međutim, Mansory, koji već ima iskustva s ovim brendom, upustio se u kompletnu konverziju te demonstrirao šta može napraviti kada dobije "zeleno svjetlo" od vlasnika.

Značajan dio eksterijera je "obogaćen" karbonskim dijelovima, uključujući haubu ultra lagane konstrukcije. Prednji branik ima oštriji spliter i dodatke oko usisnika, a tu je i dodatni set tankih LED dnevnih svjetala. Prednja maska je zatamnjena, no zadržala je efekt osvjetljenja u bilo kojoj boji po želji.

Profil standardnog Spectrea uglavnom dolazi bez ikakvih dekorativnih detalja, ali je Mansory dodao masivne bočne rešetke s lažnim usisnicima i sportske pragove s integrisanim krilcima. Debeli okviri koji okružuju stakla dobili su karbonske ekstenzije, a stražnja svjetla ukrase od istog materijala.

Promjene stražnjeg dijela su još naglašenije i uključuju veliki difuzor, karbonski branik i opciono treće stop svjetlo u stili Formule 1. Padajuću liniju krova električnog automobila prekida diskretni krovni spojler te istaknutiji lip spojler na ivici poklopca prtljažnika. Mansory tvrdi da promjene utječu na povećanje downforcea na stražnjoj osovini.

Što se tiče felgi, Mansory je odabrao 23-inčni FD.15 set, no moguće je dobiti i opcione 24-inčne felge s gumama dimenzija 295/30 R24. Primjerak na fotografijama ima kovane i polirane felge u crnoj boji, koje se slažu s tamnom temom eksterijera.

U unutrašnjosti je tuner odabrao kombinaciju visokog kontrasta, a to su narandžasta i crna boja kože. Također, prisutno je dosta karbonskih dijelova,

Električni pogon je ostao netaknut, isporučuje 584 KS i 895 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da Spectre ubrza od 0 do 100 km/h za 4,5 sekundi. Baterija kapaciteta 120 kWh omogućava domet od 428 kilometara.

Cijena konverzije nije javno objavljena.