Snažniji od Performantea
50

G-Power tunirao Lamborghini Urus na 780 KS

D. B.
Poznati njemački tuner G-Power predstavio je još jedan zaista impresivan projekt.

G-Power je u svijetu tuninga već gotovo 40 godina te uspješno tunira BMW i BMW M modele, svoju ekspertizu je proširio na Mercedes-AMG 2014. godine, a 2019. godine i na Porsche. Ovaj uspješni tuner je sada spreman za novi rast, a ovog puta je za projekt izabran Lamborghini Urus.

Urusov 4,0-litarski V8 twin-turbo motor fabrički razvija 650 KS i 850 Nm obrtnog momenta, no G-Power na tom polju uvijek odradi sjajan posao. U ovom slučaju je tuner pomoću performance softvera snagu povećao na 740 KS i 950 Nm.

G-Power može udovoljiti i onima koji žele još više snage, tako da osim novog softvera ugrađuje novi downpipe i sportske katalizatore, a nakon ovih promjena pomenuti motor isporučuje 780 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta. Ipak, to nije sve, jer postavljanjem novih hladnjaka se dobija dodatnih 50 KS, odnosno ukupno 830 KS.

G-Power je poradio i na izgledu SUV-a, dobio je detalje na poklopcu motora, proširenja lukova prednjih blatobrana, narandžasti umetak na rešetki hladnjaka, agresivniji stražnji difuzor i veći krovn spojler. Masivne 24-inčne felge s krakovima u obliku slova Y zaokružuju preobražaj.

G-Power je unutrašnjost osvježio narandžastom bojom na centralnoj konzoli, vratima i sjedištima.

Inače, Lamborghini je predstavio Urus boljih performansi pod nazivom Performante prošle sedmice, koji je lakši za 47 kilograma i koji razvija 666 KS i 850 Nm obrtnog momenta. Performante od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,3 sekunde.