Za one koji žele promjene
22

Cupra Leon nakon tretmana u JE Designu izgleda još agresivnije

D. B.
Cupra Leon je "zreo" za osvježavanje nakon što smo vidjeli redizajnirani Volkswagenov Golf GTI, međutim, oni koji žele promjene "odmah", mogu ih dobiti zahvaljujući njemačkom tuneru JE Designu.

Riječ je o novom paketu namijenjenom španskom snažnom hatchbacku, koji uključuje bodykit, 19-inčne felge, niži ovjes i ogromno stražnje krilo.

Ovo krilo privlači veliku pažnju na prvi pogled te parira "kitovovom repu" koji je imao Ford Escort RS Cosworth, bar kada je riječ o vizuelnom utisku. Ovaj fiksni spojler sadrži istaknute bočne ploče, aluminijsku bazu u centru te dva dodatka na vrhu.

JE Design tvrdi da ova konfiguracija stvara 180 kg downforcea na stražnju osovinu pri brzini od 200 km/h, no većina kupaca će ga odabrati primarno zbog estetike.

Osim pomenutog spojlera, ostatak bodykita je preuzet od Cupra Leon Sportstourera uz manje promjene. Najviše se ističu prednja i stražnja proširenja blatobrana koja povećavaju širinu hatchbacka, prednji spliter ima uzdužno podesiv srednji dio (Race i Street položaj), kao i bočna krilca koja su isključivo dekorativna, za razliku od onih koja su pričvršćena za pragove i koja poboljšavaju protok zraka te hlađenje kočnica.

Sjajni crni dijelovi su napravljeni od ABS-a te se mogu lakirati, dok su kućišta bočnih retrovizora napravljena od karbonskih vlakana.

Za one koji žele nešto suptilnije, bodykit je dostupan i bez stražnjeg krila. JE Design nudi suptilniji paket "Street Race Kit" za Cupra Leon, koji se sastoji od manje istaknutog splitera, pragova i produženja stražnjeg spojlera.

Tuner nudi nekoliko opcija dizajna felgi veličine 18, 19 i 20 inča, na kojima su gume visokih performansi. Set novih opruga spuša Leon za 20 mm naprijed i 10 mm nazad, a kompatibilne su s fabričkim elektronskim DCC sistemom.

Ponuda je dostupna na internet stranici tunera, a najskuplja komponenta je pomenuti stražnji spojler, koji košta 2.799 eura.

Widebody RS paket je inspirisan modelom fokusiranim na stazu, a to je JE Design Cupra Leon Widebody RS-R, koji je ostvario vrijeme kruga 1:32.82 na stazi Sachsenring u oktobru 2023.

RS-R verzija je opremljena ekstremnijim KW Clubsport ovjesom, 18-inčnim ATS GTR felgama s Dunlop Direzza 03 G gumama i LiteBlox baterijom koja je lakša za 15 kg od standardne. APR poboljšanja performansi su povećala snagu 2,0-litarskog TSI motora na 385 KS.