Samo 1.368 primjeraka
86

Abarth predstavio specijalni model 695 ’75 Anniversario

D. B.
Abarth je predstavio novi specijalni model pod nazivom 695 75° Anniversario, kojim se obilježava 75. godišnjica kompanije.

Abarth je krenuo u električnu eru predstavljanjem modela 500e i 600e, no ovaj tuner još uvijek ne odustaje od malih hatchback modela koji koriste benzin. Popularni model 695 je još uvijek tu te je sada dobio specijalno i brojčano ograničeno izdanje povodom 75. godišnjice brenda.

Abarth 695 75° Anniversario je najnoviji model poznatog brenda i predstavlja pokušaj osvježavanja automobila koji je prisutan na tržištu 16 godina. Podsjetimo, verzija Fiata 500 visokih performansi pojavila se još 2018. godine kao model 595.

Nova "specijalka" je dobila ekskluzivne 17-inčne felge u zlatnoj boji, a ova boja je iskorištena i za naljepnice koje krase karoseriju. Grafike prikazuju glavu klipa na stražnjim branicima, dok se ogromni Abarthov logotip proteže duž gotovo cijele širine vrata. Pored toga, na krovu je veliki motiv škorpiona također u zlatnoj boji.

Vertikalno postavljeni završeci izduvnih cijevi izgledaju poznato, pojavili su se 2021. godine dolaskom Abartha F595 i od tada su se koristili i za druge modele. Najnoviji automobil s ovom neobičnom postavkom izduvnih cijevi bio je F595C, koji je stigao krajem prošle godine. Dostupan na pojedinim modelima 5959 i 695, izduvni sistem Record Monza ima aktivni ventil za promjenu zvuka.

Crna i zlatna boja sjajno odgovaraju snažnom malom hatchbacku, a dobio je i zatamnjene prozore, zlatne naljepnice te set 17-inčnih felgi.

Ipak, unutrašnjost pokazuje da vrijeme prolazi, no Abarth ju je pokušao uljepšati presvlačenjem dijela armaturne ploče Alcantarom. Tu su i Sabelt karbonska sjedišta sa žutim koncem, kao i retro natpis 75° Anniversario na naslonima za glavu. Unutrašnjost je opremljena automatskim klima uređajem, Apple CarPlay i Android Auto sistemima za povezivanje, kao i s dva 7-inčna ekrana te Beats ozvučenjem.

Novu verziju modela 695 pokreće dobro poznati i provjereni 1,4-litarski turbobenzinac, koji razvija 180 KS i 250 Nm obrtnog momenta. Uparen je s petostepenim manuelnim mjenjačem, putem kojeg se snaga prenosi na prednje točkove. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 6,7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 225 km/h. Recimo i da je automobil opremljen Koni FSD amortizerima.

Abarth će proizvesti samo 1.368 primjeraka specijalnog modela, a taj broj odražava "kubike".

Vezani članci