Poznati prvi detalji
68

Sljedeći Audi RS3 će imati električni pogon

D. B.
Audi RS3 je jedan od najuzbudljivijih automobila u svom segmentu zahvaljujući svom petocilindričnom motoru, no sljedeća generacija modela donosi velike promjene.

Novi izvještaji govore da će kraj aktuelne generacije Audija RS3 ujedno značiti i kraj za pomenuti motor jer će naredni model imati potpuno električni pogon na sva četiri točka te će ubrzavati od 0 do 100 km/h za manje od 4 sekunde.

Izvori magazina Autocar tvrde da je u kompaniji donesena odluka za prelazak na električni pogon u slučaju sljedeće generacija modela A3, koja će dobiti također električne S3 i RS3 verzije.

Prednji pogon također postaje prošlost, jer će osnovni modeli u porodici imati stražnji pogon. Dostupan će biti i pogon na sva četiri točka, koji će biti standardan u modelu RS3. Audi će koristiti dva električna motora i neku formu torque vectoringa.

Aktuelni RS3 isporučuje 401 KS i 500 Nm obrtnog momenta, a posjeduje i Quattro pogon na sva ćetiri točka. Do "stotke" ubrzava za 3,8 sekundi, a električni nasljednik bi mogao biti još brži.

A3 porodica će biti bazirana na SSP platformi iz Volkswagen Grupe, koja je dizajnirana da podrži 800V sistem. Desetominutno punjenje baterije bi trebalo biti dovoljno za prelazak gotovo 130 kilometara, a to je značajno brže od 400V sistema koji koriste modeli poput Volkswagenovog ID.4.

Također, električni A3 će biti nešto veći od odlazećeg modela sa SUS motorom, a očekuju se hatchback i sedan.

Vezani članci