Kraj dugog čekanja
19

Predstavljena četvrta generacija Lexusa LX 600

E. L.
Lexusov (Toyotin) najveći i najluksuzniji SUV u svom četvrtom izdanju donosi manji motor s više snage koji je zadužen za pokretanje znatno manje kilograma.

Nakon 14 godina od premijernog predstavljanja treće generacije, kroz koje je Lexus svoj najveći SUV osvježavao dva puta, Toyotin luksuzni podbrend publici je predstavio četvrtu generaciju LX-a kojem će se ponajviše obradovati u Sjevernoj Americi.

Četvrti Lexus LX s kojim stiže brojčana oznaka 600 unaprijeđen je u svim segmentima, a svakako vrijedi spomenuti da je "Land Cruiser za Amerikance“ u odnosu na prethodnu generaciju "smršao“ 200 kilograma.

Dosadašnji atmosferski 5,7-litarski benzinski V8 motor (383 KS i 547 Nm) zamijenjen je novim 3,5-litarskim V6 motorom koji uz asistenciju dva turbopunjača nudi 415 KS i 650 Nm obrtnog momenta. Za prijenos snage na obje osovine zadužen je novi automatski mjenjač koji sada umjesto osam ima deset stepeni prijenosa.

Među detaljima koji se ističu u kožom obloženoj i bogato opremljenoj kabini su dva centralno smještena displeja, a pored standardne konfiguracije koja uključuje sedam sjedišta u tri reda, LX se po prvi put nudi i u kombinaciji sa samo dva zasebna sjedišta u drugom redu koju donosi paket opreme Ultra Luxury s kojim je posebna pažnja posvećena putnicima u spomenutom drugom redu.

S četvrtim LX-om Lexus po prvi put nudi i paket opreme F Sport koji bi se trebao svidjeti ljubiteljima dinamičnijeg ritma, a pored 22-inčnih (asfaltu primjerenih) točkova vozač(ica) uz F Sport može računati na ograničenu blokadu zadnjeg diferencijala i drugačije podešene amortizere, adaptivni ovjes i upravljački sistem.

Daleko od asfalta, pomoći će nekoliko radnih programa i mogućnost podešavanja rastojanja između podnice i tla.