Premijera ove godine
11

Otkriveni novi detalji četvrte generacije Škode Fabije

E. L.
Nova Fabia ipak se neće nuditi samo s trocilindarskim motorima, jer će najsnažniju verziju popularnog Škodinog modela pokretati VW-ov 1,5-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor sa 150 KS.

S približavanjem premijernog predstavljanja četvrte generacije Škodinog modela Fabia u češkoj automobilskoj kompaniji pod okriljem Volkswagena otkrili su nove detalje svog novog predstavnika u popularnom B segmentu.

Među najnovijim zvaničnim informacijama iz Škode je i informacija da je Fabia IV duža od aktuelnih rodbinskih modela koje nude Volkswagen (Polo), SEAT (Ibiza) i Audi (A1), a njen rast ponajbolje potvrđuje podatak da je s ukupnim mjerama samo neznatno kraća od Golfa IV (C segment) od kojeg na kraju ima veće međuosovinsko rastojanje.

Dimenzije nove Fabije (dužina 4.107, širina 1.780, visina 1.460 mm) koje joj osiguravaju titulu najprostranijeg automobila u klasi sa sobom donose i 380 litara zapremine prtljažnika, što je 50 litara više od zapremine koju je nudila Fabia treće generacije. S oborenim naslonima zadnjih sjedišta zapremina tovarnog prostora iznosi 1.190 litara, a skoro deset centimetara veće međuosovinsko rastojanju u odnosu na rastojanje u prethodnoj Fabiji putnicima na zadnjim sjedištima osigurat će znatno više prostora u predjelu nogu.

Među dobrim vijestima je i odluka Škode da će u kombinaciji s novom Fabijom, pored ranije najavljenih trocilindarskih motora, ponuditi i VW-ov 1,5-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor (TSI) koji razvija 150 KS i 250 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Fabia će se sa spomenutim motorom nuditi samo u kombinaciji sa 7-stepenim automatskim mjenjačem (DSG), a u ostatku ponude je litarski trocilindarski benzinski motor (sa i bez turbopunjača) s rasponom snage od 65 do 110 KS. Dizelskih opcija nema.

Kupci bolje opremljenih verzija, pored ostalog, moći će računati na panoramski krov, LED svjetla i digitalnu instrumentnu tablu, a još prostranija i praktičnija Fabia Combi bit će predstavljena krajem naredne ili početkom 2023. godine