Osvježeni crossover
6

Novi Opel Crossland izgleda bolje i donosi novu tehnologiju

D. B.
Nakon što je PSA grupacija kupila Opel, njemački brend aktivno osvježava svoju ponudu. Prvoj je stigla nova Corsa, potom Mokka, a sada je tu i novi Crossland.

Kao i Mokka, Crossland je odbacio slovo "X" iz svog imena te na tržište donosi važne promjene.

Crossover postaje prvi model brenda koji će usvojiti novi dizajnerski jezik uveden dolaskom nove Mokke. Vizuelne sličnosti između dva modela su vidljive, a posebno naprijed gdje Crossland ima takozvani Opel Vizor, panel koji integriše rešetku hladnjaka i prednja svjetla te se proteže cijelom prednjom maskom. Tu su i novi pragovi, LED maglenke i novi setovi felgi.

Kao dio novog Crossland GS Line+ paketa opreme, kupci će dobiti ergonomska sjedišta s AGR certifikatom, individualno klizna i preklopna stražnja sjedišta čijom manipulacijom se povećava zapremina prtljažnika sa 410 na 520 litara, a potpunim sklapanjem na 1.255 litara.

Crossland će biti dostupan s postojećim 1,2-litarskim turbobenzinskim i 1,5-litarskim dizelskim motorima, a snaga se kreće od 83 do 130 KS. Svi motori zadovoljavaju Euro 6d normu. Ovisno o odabiru motora, u ponudi su 6-stepeni manuelni i automatski mjenjač.

Osvježeni crossover dolazi sa Opelovim novim adaptivnim intelliGrip sistemom koji ima pet modova, Normal, Snow, mud, Sand i ESP Off. Iz Opela kažu da modovi nude optimalan grip i stabilnost na svim površinama.

Narudžbe će Opel početi primati uskoro, a prve isporuke se očekuju početkom 2021. godine.