Od proljeća 2024.
0

Novi BMW serije 7 dobit će sistem autonomne vožnje 3. nivoa

A. M.
BMW je najavio da će njegov luksuzni model serije 7 od sljedećeg proljeća moći biti opremljen sistemom autonomne vožnje razine 3. Ovaj će sistem za sada biti dostupan samo u Njemačkoj, i to po astronomskoj cijeni od 6.000 eura.

Još od lansiranja prošle godine, BMW je najavio da će luksuzna serija 7 između ostalog dobiti i sistem autonomne vožnje razine 3. Realizacija je pri kraju, budući da je bavarski proizvođač automobila upravo najavio da će luksuzna limuzina moći biti opremljena ovim sistemom od marta 2024.

Novi sistem, nazvan BMW Personal Pilot L3, radit će do brzina od 60 km/h na autocestama i cestama s dvije saobraćajne trake. Kupci BMW-a serije 7 moći će naručiti ovaj sistem u decembru, a u automobile će se ugrađivati tek sljedećeg proljeća. Sistem će za sada biti dostupan samo u Njemačkoj, po cijeni od 6.000 eura.

U poređenju sa sistemom BMW Highway Assistant razine 2, novi sistem BMW Personal Pilot 3 preuzima kontrolu nad automobilom bez potrebe da vozač stalno pazi šta se događa na cesti. Tako će se vozač moći više koncentrisati na sekundarne aktivnosti, poput pisanja i uređivanja e-pošte ili čak sigurnog telefoniranja. Kad se sve uzme u obzir, sve skupa djeluje pomalo degutantno, ali novi automobili i tehnologija u njima često izlaze iz okvira realne svrhe i praktičnosti.

Sistem će se moći aktivirati pritiskom na tipku kada se na kontrolnoj ploči upali lampica koja obavještava vozača da je sistem dostupan. U slučaju neposredne opasnosti, sistem će emitovati vizuelne i zvučne signale kako bi upozorio vozača da preuzme kontrolu nad automobilom. Ako ne reaguje, tada će sistem zaustaviti automobil na sigurnom mjestu.

Automobili opremljeni novim sistemom također će dobiti novi paket ultrazvučnih senzora, radarskih senzora, pa čak i 3D LiDAR senzora. Novi sistem bit će dostupan za sve verzije serije 7, osim za i7 eDrive 50 i i7 M70 xDrive.

Vezani članci