Prodaja naredne godine
28

Klix.ba na evropskoj premijeri: Novi Hyundai Santa Fe je luksuzan SUV odvažnog izgleda

D. B.
Automobilski gigant Hyundai nedavno je predstavio petu generaciju modela Santa Fe u Južnoj Koreji, a novinar portala Klix.ba prisustvovao je statičkoj evropskoj premijeri ovog SUV-a izuzetno zanimljivog dizajna, napredne tehnologije i visokog nivoa udobnosti.

Novi Santa Fe smo imali priliku vidjeti u Hyundaijevom kompleksu Hyundai Motor Manufacturing Czech u mjestu Nošovice u Češkoj i uvjeriti se da se zaista radi o značajno drugačijem pristupu dizajnu u odnosu na odlazeći model. SUV je usvojio "kutijasti" izgled karoserije, dok pažnju privlače i njegova prednja svjetla sa svjetlosnim potpisom u obliku slova "H". Nazad su velika vrata prtljažnika koja su široka kao i samo vozilo. Stražnja svjetla također prate "H temu", a tu je i uveličani natpis "Santa Fe", kao i Hyundaijev logo. Snažan utisak ostavlja pogled na profil, robusne lukove točkova i 20-inčne felge.

Unutrašnjost je veoma prostrana i bogato opremljena te sadrži i treći red sjedišta. Treba reći da se drugi i treći red u potpunosti mogu sklopiti. Naprijed su Relaxation Seat sjedišta s Leg Rest dodatkom koja nude maksimalnu udobnost i ostavljaju utisak da je tijelo gotovo u bestežinskom stanju.

Patosnice su napravljene o reciklirane plastike, kao i strop te nasloni pomenutih sjedišta iz drugog i trećeg reda. Još jedan održivi materijal korišten u unutrašnjosti je imitacija kože, kojom su presvučene obloge na vratima.

Unutrašnjost je opremljena Hyundaijevim Panoramic Curved Displayjem, koji se sastoji od 12,3-inčnog digitalnog instrument klastera i infotainment sistema. Također, 6,6-inčni display osjetljiv na dodir koristi se za kontrolu klima uređaja. Putnici na prednjim i stražnjim sjedištima mogu pristupiti Hyundaijevom novom Bilateral Multi-Console prostoru, koji predstavlja novi koncept centralne konzole namijenjen odlaganju različitih predmeta i potrepština. Osim toga, putnicima su između ostalog na raspolaganju i dva bežična punjača za mobitele.

Od ostale opreme izdvajamo Digital Center Mirror, koji rješava problem preglednosti iza vozila kada prtljag blokira pogled unazad. U tom slučaju se snimak kamere prikazuje na ekranu te omogućava vozaču da vidi šta se nalazi iza njega. Posebno je ovaj sistem koristan tokom noći kada prikazuje dosta jasniju sliku od realne. Ne treba zaboraviti ni UV-C Sterilization Multi-tray pretinac, koji ima funkciju sterilizacije mobitela, novčanika i drugih manjih predmeta.

Santa Fe je opremljen bogatim paketom pomoćnih i sigurnosnih sistema koji olakšavaju posao vozaču i čine iskustvo vožnje još ugodnijim.

Za udobnost impresivnog SUV-a zaslužne su i njegove dimenzije, Santa Fe je je dug 4.830, širok 1.900 i visok 1.720 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.815 mm. Zapremina prtljažnika je 725 litara.

Santa Fe u Evropu stiže sa dvije pogonske opcije.

Prvu će činiti 1,6-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem i blagom hibridnom tehnologijom, koja razvija 178 KS i 265 Nm obrtnog momenta. Ovaj motor je uparen sa 6-stepenim automatskim mjenjačem, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 9,5 sekundi.

Drugu pogonsku opciju predstavlja 1,6-litarski plug-in hibrid koji isporučuje 158 KS i 265 Nm obrtnog momenta, a čija se snaga prenosi putem 6-stepenog automatskog mjenjača. U ovom slučaju Santa Fe "stotke" ubrzava za 9,1 sekundu.

Prodaja ovog SUV-a u Evropi počinje u prvoj polovini 2024. godine.

Vezani članci