Umjetnost na točkovima
1

Gunther Werks predstavio svoju kreaciju na temu Porschea 993 Speedster

E. L.
Kalifornijska kompanija Gunther Werks svoju će verziju na temu raritetnog Porschea 993 Speedster napraviti u 25 primjeraka, a kupcima će se ponuditi opcija sa ili bez vjetrobranskog stakla.

Sve što u poznatoj američkoj kompaniji Singer rade na temu Porschea 911 iz Serije 964 u kompaniji Gunther Werks jednako uspješno rade na „elferima“ iz naredne Serije 993 koja će ostati upamćena kao posljednja serija Porschea 911 koje su pokretali zrakom hlađeni motori.

S obzirom da je originalni Porsche 993 Speedster svojevremeno proizveden u samo dva primjerka, u GW-u su za osnovicu projekta koristili Cabrio verziju karoserije, a svi se slažu da rezultat restauracije i modifikacija u duhu sadašnjeg vremena izgleda fenomenalno.

25 kupaca koji su spremni izdvojiti oko 600.000 eura kući će odvesti karbonskim panelima obložen i znatno olakšan dvosjed koji pokreće (zrakom hlađen) 4-litarski 6-cilindarski boxer motor. Mnogo karbona korišteno je i u modernizovanom putničkom prostoru koji u slučaju kiše štiti lagani platneni krov.

Iza modifikovanog motora koji razvija 440 KS pri 7.800 obr/min i 454 Nm obrtnog momenta stoji američka kompanija Rothsport Racing u kojoj se već tridesetak godina bave poboljšanjima Porscheovih automobila, a za prijenos snage na zadnju osovinu zadužen je poznati (dodatno olakšan) Getragov 6-stepeni ručni mjenjač G50.

Među više ponuđenih modela ojačanih aluminijskih felgi Gunter Werks za svoj Speedster nudi i prepoznatljive Fuchs felge s centralnom maticom, a "tačku na i“ stavljaju atraktivna aluminijska kućišta retrovizora, LED svjetla i redizajniran poznati Porscheov "duck tail“ spojler na poklopcu motora.