U Evropi naredne godine
2

Denza Z9 GT stiže s gotovo 1.000 KS i napada Porsche Taycan

D. B.
BYD-ov i Mercedesov podbrend Denza uskoro će na tržište plasirati shooting brake s tri električna motora, kojim će napasti modele kao što su Porsche Taycan, a iako nema jednako elegantan izgled, ipak ne izgleda loše.

Riječ je o modelu pod nazivom Denza Z9 GT, koji je najavljivan teaserima u protellim mjesecima te će debitovati 25. aprila, no kineska vlada je pokvarila iznenađenje.

Denza je brend koji su prvobitno zajednički osnovali BYD i Mercedes-Benz 2010. godine s vlasništvom 50/50 do 2022. godine, kada je Mercedes svoj udio smanjio na 10 posto. S obzirom na činjenicu da se svi modeli plasiraju na Kinesko tržište, vlada zahtjeva da se određene informacije o performansama, dimenzijama i izgledu ustupe ministarstvu industrije i informacijskih tehnologija (MIIT), tako a javnost može komentarisati u svrhu neutralnijih odluka. Očekivano, proizvođači nisu sretni zbog ovog procesa, no ipak im omogućava da podižu atmosferu prije potpunog otkrivanja modela.

Z9 GT je shooting brake koji pokreću tri električna motora, jedan električni od 312 KS se nalazi naprijed, dok su nazad dva od 327 KS, tako da ukupno isporučuju 966 KS. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 240 km/h.

Automobil je težak 2.875 kg, što znači da je teži od SUV-a Mercedes-Benz EQS i Rolls-Royce Cullinana. Specifikacije baterije još uvijek nisu poznate, no jasno je da će se koristiti BYD-ov Blade dizajn.

Otkrivene su i dimenzije modela Z9 GT, dug je 5.180, širok 1.990 i visok 1.500 mm, dok njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 3.125 mm. To znači da je oko 130 mm duži u odnosu na Porsche Panameru Sport Turismo i 53 mm širi, ali i nešto viši.

Također, mnogo je veći od najbližeg rivala, a to je Taycan Sport Turismo, koji je dug oko 4,963 mm, ovisno o specifikacijama, a dužina njegovog međuosovinskog rastojanja iznosi 2.900 mm.

Vizuelno, Z9 GT izgleda dramatično, naprijed su ugaona prednja svjetla, izvajani branik s velikim otvorima i dramatični nabori preko haube. Odvažan izgled se nastavlja profilom s felgama dizajniranim za maksimalnu aerodinamičku efikasnost, ravnim ručkama na vratima i naborima.

Ono što u stražnjem dijelu razlikuje Z9 od ostalih shooting brake modela na tržištu su intrigantna LED stražnja svjetla, krovni spojler i sekundarni spojler koji se izvlači iz poklopca prtljažnika.

BYD planira prodavati Z9 GT širom svijeta, a na evropsko tržište stiže naredne godine.

Vezani članci