Novi hiperautomobil
4

Predstavljen Bugatti Bolide, monstrum za stazu sa 1.825 konjskih snaga

D. B.
Kompanija Bugatti je danas predstavila svoj novih hiperautomobil koji razvija ča 1.825 KS.

Radi se o veoma snažnom dvosjedu nazvanom Bugatti Bolide, koji je baziran na modelu Chiron. Kompanija će proizvesti svega 500 primjeraka, a svaki od njih će koštati više od 3 miliona dolara.

Bugatti je i ranije predstavljao modele bazirane na Chironu. Među njima je Divo koji ima manju maksimalnu brzinu, ali je sjajan u zavojima. Ovaj model je ograničen na samo 40 primjeraka. Tu je i Centodieci, automobil dizajniran kako bi se obilježila 110. godišnjica Bugattija, a proizvest će se samo 10 primjeraka. Cijena ovog modela iznosi najmanje 9 miliona dolara, dok jedan Divo košta 6 miliona dolara.

Bolide je ime koje dolazi od francuskog slenga za "veoma brz automobil". Ovo je zapravo koncept dizajniran za vožnju na stazi, a ne na cesti. Pokreće ga modificirana verzija ogromnog 8,0-litarskog W16 motora koji se nalazi u u Chironu. Međutim, motor je tuniran te razvija brutalnih 1.825 KS i 1.850 Nm obrtnog momenta. Također, novi model je veoma lagan sa svojih 1.240 kg, a njegova maksimalna brzina je veća od 500 km/h.

Automobil je širok 1.990 mm, njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2.750, a visina 995 mm. Prema simulacijama vrijeme Bolidea na stazi Nurburgring bi trebalo iznositi 5:23,1.

Na težini se uštedjelo zahvaljujući karbonskoj monokok šasiji, šarafima i drugim elementima za učvršćivanje napravljenim od titanija, a mnoge funkcionalne komponente su napravljene od titanijumske legure.

Prilikom ulaska u automobil, potrebno je sjesti na prag, potom ubaciti noge u automobil, a onda se smjestiti u sjedište.