Afrička priča
5

Porsche otkrio svoje dugo sakrivene Safari koncepte

E. L.
U Porscheu posljednjih dana otkrivaju interesantne konceptne modele s kojima podsjećaju na mnogobrojne uspjehe u različitim granama autosporta, a podsjetnici na davne afričke rally avanture kriju se iza naziva 911 Vision Safari i Macan Safari.

Krajem prošlog mjeseca objektivi fotoaparata na Nürburgringu uhvatili su prototip Porschea 911 čija je podnica znatno više udaljena od tla u odnosu na standardni model, a fotografije sugerišu da u slavnoj njemačkoj automobilskoj kompaniji pripremaju moderno izdanje rally modela 911 SC Safari s kojim je tvornički tim Porschea 1978. godine učestvovao na iscrpljujućem i 5.000 kilometara dugom East African Safari rallyju.

Vrijeme će pokazati hoće li model 911 iz aktuelne Serije 992 dobiti svoje SC Safari izdanje, a u Porscheu su u međuvremenu otkrili dugo sakriven konceptni prototip koji je 2012. godine nastao na osnovici prethodne Serije 991 i predstavlja modernu interpretaciju ranije spomenutog originalnog Safari SC-a.

Godinu dana poslije po sličnom receptu zamišljen je i konceptni model Macan Safari čija je karoserija izgubila zadnji par vrata, a s dodatnim rastojanjem podnice od tla u kombinaciji s proširenim blatobranima stvoren je prostor za znatno veće točkove na kojima su "rally-raid“ gume.

Zajedno s još 13 interesantnih podsjetnika Porsche će svoje konceptne Safari modele od naredne godine izložiti u tvorničkom muzeju u Zuffenhausenu.