Za "hladne" pustolovine
2

Nissan predstavio električni zimski kamper e-NV200

D. B.
Kompanija Nissan je predstavila novi koncept, a to je potpuno električni zimski kamper.

Radi se o konceptu punog naziva Nissan e-NV200 Winter Camper, specijalno modificiranoj verziji e-NV200 kombija koja je specijalno dizajnirana za avanture u hladnim krajevima.

Postoji nekoliko aftermarket kompanija koje nude opremu za modificiranje modela e-NV200, ali je ovaj koncept prvi Nissanov pokušaj da napravi nešto slično.

U poređenju sa standardnim komercijalnim kombijem e-NV200, Winter Camper je nešto više podignut od tla, ima šire i masivnije off-road gume koje mu olakšavaju kretanje po blatu i snijegu. Koncept je dobio prednje i stražnje blatarice, kao i gumene patosnice koje se lako mogu oprati. Naprijed su dodatna svjetla snage 5.400 lumena za dodatno osvjetljenje, a kamper je opremljen i kuhinjom, ormarićima, sklopivim stolom i krevetom koji se može transformisati u klupu. Na raspolaganju je i frižider, a tu je i krov koji se može podići i tako omogućiti više prostora glavu. Također, kamper posjeduje i stakla koja prigušuju buku.

Kuhinju, osvjetljenje i frižider napaja odvojena izvor energije, tako da nema rizika od pražnjenja akumulatora. Baterija se puni zahvaljujući solarnom panelu na krovu.

Promjena pogona nije bilo, jer koncept pokreće standardni električni motork koji razvija 108 KS i koji je uparen s 40kWh baterijom. Punjenje do 80 posto kapaciteta traje oko 40 minuta, a domet iznosi do 276 km.

Nissan zasad nema planova za serijsku proizvodnju, ali bi se to moglo promijeniti ukoliko reakcija javnosti na koncept bude pozitivna.

Vezani članci