Isporučuje do 1.341 KS
3

Nissan Hyper Force Concept izgleda kao električni GT-R

D. B.
Nissan je za Japan Mobility Show pripremio električni superautomobil radikalnog izgleda i visokih performansi koji izgleda i "plaši" kao GT-R.

Riječ je konceptu Hyper Force Concept, koji sadrži sva obljiežja buduće elektrificirane Godzille, uključujući ogromnu snagu i vrhunsku tehnologiju. Pogon isporučuje do 1.000 kW, odnosno 1.341 KS. Koncept posjeduje e-4ORCE tehnologiju pogona na sva četiri točka "upakovanu" u laganu uglovitu karoseriju koja svojim izgledom ne samo da odaje počast aktuelnom modelu GT-R (kutijasta silueta, četiri stražnja svjetla, agresivnost), nego i sadrži čvrsti karbon te ima sjajne aerodinamičke performanse razvijene u saradnji s odjelom Nismo.

"Dvoslojna" struktura ispod haube i stražnji difuzor optimizovani su za protok zraka. Automobil posjeduje aktivne aerodinamičke komponente, pomična prednja krilca i oba kraja stražnjeg krila.

Koncept koristi lagane kovane karbonske felge koje unapređuju aerodinamične performanse, a istovremeno pomažu u hlađenju kočnica. Baš kao i aktuelni GT-R, koncept nudi "precizno i brzo ubrzanje". Čak i modovi sadrže slova iz slavne oznake, GT znači "grand touring" i koristi se kao mod za "udobniju vožnju" te kombinuje ekrane na upravljaču u jedan jednostavniji interfejs, dok kabinu osvjetljava plavim svjetlom. R mod znači "racing", pruža više informacija vrijednih za utrkivanje, a podrazumijeva crveno svjetlo u kabini. Među podacima koji se prikazuju je pritisak u gumama, temperatura kočnica, raspodjela snage i drugo. Sjedišta su napravljena od karbona i imaju sigurnosne pojaseve u četiri tačke.

Koncept je opremljen i naprednom samovozećom tehnologijom te brojnim senzorima i hyper LIDAR-om, a korištenjem headseta se mogu igrati i igre, naravno, vezane za utrke automobila.

Vezani članci