Ide u proizvodnju
38

Megane eVision je novi Renaultov električni koncept

D. B.
Renault je predstavio Megane eVision električni koncept koji predstavlja revoluciju klasičnog hatchbacka i najavljuje produkcijski model čija će proizvodnja početi 2021. godine.

Koncept ima potpuno novi dizajn zasnovan na CMF-EV platformi koja se koristila i za veliki SUV Nissan Ariya.

Megane eVision dijeli neke karakteristike dizajna sa modelom Ariya, ali je dizajn uveliko baziran na konceptu Renault Morphoz. Novi šef Renaulta Luca de Meo je rekao da automobil izgleda futuristički, ali da će 95 posto dizajna usvojiti i produkcijski model.

Dodao je da je Renault u popunosti iskoristio potencijal platforme za električna vozila kako bi se revolucionirao klasični hatchback na emotivan način.

"Ovo je samo početak, jer stiže cijela nova generacija električnih automobila bogatih inovacijama. Porodica auitomobila će biti bazirana na CMF-EV platformi, a dosad je registrovano više od 300 patenata", kazao je De Meo.

Megane eVision ima tanje baterije koje su ugrađene u strukturu CMF-EV platforme. Njihova debljina iznosi 11 cm i najtanje su na tržištu. Zahvaljujući tome koncept ima sportski izgled i veoma kompetitivnu aerodinamiku.

Koncept je dobio 60 kWh bateriju koja se može puniti brzinom do 130 kW, a domet iznosi do 450 km.

Produkcijska verzija koncepta Megane eVision će biti predstavljena naredne godine, a nakon toga će početi prodaja. Model će biti ponuđen s različitim baterijama.

Električni motor razvija 215 KS i 300 Nm obrtnog momenta, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je manje od 8 sekundi.

Renault naziva Megane eVision "dinamičnim hatchbackom" koji ima elemente dizajna gradskig automobila, SUV-a i coupea.

Dug je 4.210, širok 1.800 i visok 1.505 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2.700 mm. Težak je 1.650 kg.