Objavljen teaser
1

Lexus najavio konceptni električni SUV, produkcijska verzija se očekuje sljedeće godine

D. B.
Lexus je objavio novi teaser kojim najavljuje dolazak potpuno električnog SUV-a, a koji u formi koncepta stiže ove godine.

Sajam automobila u Ženevi je otkazan zbog pandemije koronavirusa, tako da se predstavljanje koncepta očekuje nešto kasnije ove godine. Bit će baziran na e-TNGA platformi i vjerovatno gotovo spreman za proizvodnju. Produkcijska verzija se očekuje naredne godine, a model će biti rival Volkswagenu ID.4 i Mercedesu EQC.

Tamni teaser pruža prvi zvanični pogled na stražnji dio automobila, a čini se da je kompanija odabrala double-bubble dizajn krova koji razdvaja antena u obliku peraje morskog psa. Tu su i LED svjetla koja se protežu cijelom dužinom stražnjeg dijela, a umjesto Lexusovog logotipa je slovima ispisano ime na vratima prtljažnika.

Prethodni teaser je otkrio da će prednji dio automobila imati sličan dizajn kao i LF-30 koncept predstavljen u Tokiju 2019. godine.

Zvaničnih informacija o pogonu SUV-a zasad nema, ali se očekuje nova DIRECT4 tehnologija razvijena za Toyotu BZ. Sistem podrazumijeva električni motor na obje osovine tako da će automobil imati pogon na sva četiri točka. Ovisno o uslovima na cesti i ponašanju vozača, obrtni moment će s emoći prebacivati između prednje i stražnje osovine. Ipak, iz Lexusa tvrde da je sistem prije svega razvijan kako bi primarno bio tih i udoban.