Dva električna motora
32

ID.X Performance je Volkswagenov agresivni koncept s 550 KS

D. B.
Volkswagenov nadolazeći plan elektrifikacije uključuje i niz električnih automobila visokih performansi, već smo vidjeli ID. GTI koncept u Minhenu, poznato je da ID. Buzz i ID.3 modeli dobijaju bolje performanse koje donosi GTX oznaka, a sada je stigao i koncept ID.X Performance.

Koncept je baziran na sedanu ID.7, ali s njim dijeli vrlo malo vizuelnih karakteristika osim osnovnog oblika. Prednji dio je doživio velike promjene, tu je velika crna rešetka u bazi prednjeg branika kao i otvori u oba ugla. Dio paketa su karbonski difuzor te crveni detalji u stilu modela GTI. Na lukovima točkova je plastična zaštita, a koncept je dobio 20-inčne sportske felge sa specijalnim gumama za utrke.

Nazad je stražnji spojler postavljen na vratima prtljažnika, karbonski difuzor u bazi branika, dok se crveni detalji s prednjeg dijela i bokova nastavljaju na stražnji dio. Koncept je niži za 60 mm od standardnog modela ID.7.

Kada je riječ o performansama, ID-X koncept je baziran na MEB platformi koju koriste gotovo svi moderni Volkswagenovi električni automobili, a dva električna motora ukupno isporučuju 550 KS. Koncept podržava DC punjenje kapaciteta 200 kW.

Potvrde da će ovaj koncept stići do faze proizvodnje zasad nema, no VW je već potvrdio snažniji ID.7 GTX sa agresivnim detaljima i poboljšanom aerodinamikom.