U čast legendi
17

Audi predstavio koncept RS6 GTO

D. B.
Kako bi obilježio 40. godišnjicu legendarnog trkaćeg modela 90 quattro IMSA GTO, Audi je predstavio koncept RS6 GTO.

Koncept je razvijen u Audijevoj fabrici Neckarsulm, a baziran je na karavanu visokih performansi sa V8 motorom. Stilom podsjeća na legendarni trkaći automobil 90 quattro IMSA GTO, koji je pokretao 2,2-litarski petocilindrični motor. Ovaj automobil je ostvarivao uspjehe u američkoj IMSA seriji krajem devedesetih godina prošlog stoljeća kada je za upravljačem bio Hans-Joachim Stuck.

Tehničkih podataka zasad nema. a na fotografijama se vidi da automobil ima bijele jednodjelne poklopce na točkovima s quattro oznakama i crvenim centralnim kapicama kao i nekadašnji trkaći automobil. Nazad se nalazi istaknuti spojler lakiran u crvenu boju. Naljepnice su također vjerne originalnom automobilu, ali imaju nešto drugačiji dizajn bočnih linija. Prisutan je i broj 40 koji ukazuje na godišnjicu.

Prednji dio automobila je značajno promijenjen zahvaljujući proširenoj i preoblikovanoj rešetki hladnjaka, GTO oznakama, crvenim spliterom i novim usisnicima na poklopcu motora.

Trkaći automobil je imao bočnu izduvnu cijev, a čini se i da je to slučaj s konceptom iako bi se moglo raditi o lažnoj cijevi jer bi preusmjeravanje fabričkog sistema zahtijevalo značajne mehaničke modifikacije.

U unutrašnjosti više nema stražnjih sjedišta koja su inače dio modela RS6 jer su zamijenjena zaštitnim kavezom, dok su prednja zamijenjena Recaro sportsim sjedištima sa sigurnosnim pojasevima u šest tačaka.

Centralna konzola nije poromijenja, ali su prednji bočni prozori zamijenjeni sigurnosnim mrežama, što je još jedna zajednička karakteristika s trkaćim pretkom.

Audi je saopćio da je koncept GTO ideja studenata, a za "finalne radove" bio je zadužen šef dizajna Marc Lichte.

RS6 GTO će se pojaviti na događaju u bliskoj budućnosti, ali je teško vjerovati da ćemo ga vidjeti u produkcijskoj formi. Moguće je jedno da se pojavi "ublaženi" paket opreme za RS6.

Prošlog mjeseca je Audi predstavio TT RS 40 Years of Quattro kao ultraekskluzivnu specijalnu verziju sportskog coupea inspirisanu Sport Quattro S1 trkaćem automobilu koji je pobijedio na Pikes Peaku 1987. godine. Samo 40 primjeraka će biti proizvedeno, a namijenjeni su njemačkom tržištu.