Prodan za 287.500 funti
9

Aston Martin Virage Coupe je jedini postojeći primjerak na svijetu

D. B.
Aston Martin Virage Coupe je vjerovatno mnogima potpuno nepoznat, a to uopće nije iznenađenje jer se radi o jedinom postojećem primjerku.

Virage Coupe je proizveden 1986. godine, svoj život je počeo kao testna mula za Virage, duhovnog prethodnika Aston Martinovog modela Vantage.

Nazvan DP (Development Project) 2034, automobil predstavlja dvovratni prototip baziran na modelu Aston Martin Lagonda. Karoserija ovog modela je skaćena kako bi se dobio dvovratni dizajn sličan klasičnim automobilima poput Ferrarija 400. Aston Martin je u prototip ugradio 5,3-litarski V8 motor te ga je upario s petostepenim ZF manuelnim mjenjačem u oktobru 1986. godine.

Nakon debija modela Virage tri godine kasnije, DB2034 je "penzionisan", no entuzijast i kolekcionar mu je podario drugi život te ga pretvorio u cestovni automobil sa svim potrebnim specifikacijama početkom 1990. godine.

Produkcijski Virage je bio odgovor Aston Martina na Porsche 964 Turbo i BMW 850i iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Šasija je obnovljena, a ovjes zamjenjen komponentama namijenjenim produkcijskom modelu Virage. Ubrzanje je poboljšano na uštrb maksimalne brzine, dok je u februaru 1993. godine ugrađen novi Virageov motor.

Ovaj Aston Martin Virage Coupe Prototype iz 1986. godine pronašao je novog vlasnika, koji je izdvojio 287.500 funti.