"Specijalka" iz Maranella
20

Ferrari SP51 je unikat u vlasništvu kupca iz Tajvana

D. B.
Ferrari je u proteklih nekoliko godina proizveo niz unikatnih automobila među kojima su Omologana, F12 TRS, SP48 Unica, a sada je iz fabrike u Maranellu izašao još jedan specijalni model pod nazivom Ferrari SP51.

Baš kao što je slučaj s prethodnim specijalnim modelima, Ferrari je i ovog puta proizveo roadster prema specifikacijama kupca. SP51 je baziran na modelu 812 GTS, što znači da ga pokreće 6,5-litarski V12 motor koji razvija 789 KS i koji omogućava maksimalnu brzinu od 340 km/h.

Kada je riječ o izgledu, SP51 nije "divlji" kao neki drugi unikati. Prednja i stražnja svjetla su unnikatna, dok je prednja rešetka veća i sadrži "goli" karbon. Iza lukova točkova su otvori s "oštricom" koja je također napravljena od karbona. S obzirom na činjenicu da je riječ o roadsteru, sklopivog krova nema.

Karoserija je lakirana u Rosso Passionale crvenu boju koja je ekskluzivna za SP51, dok je plavo-bijela linija koja se prostire preko automobila inspirisana Ferrarijem 410 S iz 1955. godine. Unutrašnjost je presvučena Alcantarom u istoj crvenoj boji, dok kontrast pravi pomenuta plavo-bijela linija.

Automobil je naručio dugogodišnji Ferrarijev kupac iz Tajvana, a koliko je novca izdvojio, nije poznato.