"Sportski i dramatičan"
65

Cupra predstavila Leon VZ Cup, razvija do 306 KS

D. B.
Cupra je pripremila novu verziju modela Leon nazvanu VZ Cup.

Riječ je o modelu koji donosi "vizuelnu dramu" i sportski duh španskom rođaku Volkswagenovog Golfa GTI.

Cupra Leon VZ Cup je dostupan sa motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, ali i s hibridnim pogonom, a kupci mogu birati između hatcbacka i Sportstourera.

Kada je riječ o dizajnu, VZ Cup se razlikuje po 19-inčnim Exclusive II felgama s bakrenim detaljima koji se slažu s Cuprinim logotipom. Ostali detalji uključuju tamne aluminijske pragove i karbonski stražnji spojler od karbonskih vlakana. Leonov body kit je zadržan uključujući velike usisnike na branicima, četiri završetka izduvnih cijevi i difuzor.

U unutrašnjosti se nalaze "supersport" duboka sjedišta presvučena crnom ili plavom kožom, na upravljaču je Cuprin selektor modova, a armaturna ploča je presvučena imitacijom kožem. Riječ je o najbolje opremljenom Cupra Leonu, tako da je lista standardne opreme veoma duga i uključuje 10,25-inčni digitalni klaster te 10-inčni ekran infotainment sistema.

Cupra Leon se može dobiti s 2,0-litarskim TSI motorom koji razvija 296 KS, kao i sa 1,4-litarskim e-Hybrid pogonom koji isporučuje kombinovanih 242 KS. Prvi motor je uparen sa sedmostepenim DSG mjenjačem, a drugi sa šestostepenim DSG mjenjačem. U oba slučaja se snaga šalje na prednje točkove. Sportstourer VZ Cup je dostupan i s 4Drive pogonom na sva četiri točka i dolazi sa snažnijom verzijom 2,0-litarskog TSI motora koja nudi 306 KS.

Što se tiče cijena, u Njemačkoj Cupra Leon VZ Cup sa 2,0-litarskim TSI motorom i u hatcback karoserijskoj izvedbi košta najmanje 47.160 eura, dok je za model sa 1,4-litarskim e-Hybrid pogonom potrebno izdvojiti najmanje 46.470 eura. Oni koji žele više snage i praktičnosti mogu izabrati flagshio model Cupra Leon Sportourere VZ Cup sa 2,0-litarskim TSI 4Drive pogonom, koji košta 48.675 eura.