Dio nove strategije
5

Cupra će do 2025. godine proizvesti mali električni automobil

D. B.
Cupra se priprema za proizvodnju potpuno električnog ulaznog modela do 2025. godine koji je dio strategije elektrifikacije ponude.

Direktor Cupre Wayne Griffiths je rekao da će to biti kompaktni električni automobil koji će postati "budućnost automobilske industrije u Španiji". Naveo je da će Cupra omogućiti kupovinu električnih vozila širim masama tako što će na tržište plasirati mali električni automobil razvijen u saradnji s Volkswagen Grupom.

Novi model će biti baziran na A0 segmentu koji će se naći ispod nadolazećeg električnog hatchbavka El-born, a to znači da će se veličinom moći porediti sa Seatovom Ibizom.

Nekoliko potencijalnih verzija dizajna već postoji, a model će biti najavljen već ove godine. Griffiths je kazao da bi produkcijska verzija trebala biti spremna do 2025. godine.

On je obećao da će novi automobil biti pristupačan, a dodao je i da će biti baziran na platformi VW Grupe pod nazivom MEB-Lite koja je trenutno u razvoju i namijenjena je i za najmanji model u ID porodici električnih vozila.

Cupra je u razgovorima sa španskom vladom koji se odnose na razvoj infrastrukture za punjenje električnih automobila.