Zbog velikog interesa
315

Bugatti će proizvesti 40 primjeraka modela Bolide

D. B.
Bugatti je zvanično potvrdio da će proizvesti 40 primjeraka ultrasnažnog hiperautomobila razvijenog isključivo za stazu, a to je model Bolide.

Bolide je predstavljen u oktobru 2020. godine kao unikatni primjerak sa Bugattijevim legendarnim 8,0-litarskim W16 motorom, no ranije ovog mjeseca su počele kružiti glasine da će kompanija ipak krenuti u ograničenu proizvodnju. Te špekulacije su dobile zvaničnu potvrdu tako da će Bugatti Bolide biti proizveden u ukupno 40 primjeraka.

"Bolide je stvorio veliki entuzijazam prošle godine. Nakon njegove prezentacije, značajan broj entuzijasta i kolekcionara je zatražio da razvijemo eksperimentalni Bolide kao produkcijski automobil Bio sam zaprepašten reakcijama kupaca širom svijeta", rekao je Stephan Winkelmann, predsjednik Bugattija.

Kao i prošlogodišnji koncept, produlcijska verzija će imati ekstremne aerodinamičke elemente, krovni usis i veoma nisku poziciju sjedenja. Nađalost, produkcijski automobil neće pokretati eksperimentalni motor koji razvija 1.824 KS i koji troši 110-oktansko gorivo za utrke, nego će ga pokretati motor koji isporučuje 1.578 KS i 1.600 Nm obrtnog momenta te troši gorivo od 90 oktana.

Automobil je dizajniran da ispuni međunarodne FIA sigurnosne standarde. Bit će težak 1.459 kg, teži za 210 kg u odnosu na unikatni model.

Bugatti Bolide će biti spreman za isporuke 2024. godine, a koštat će 4 miliona eura.